top of page

Pardubické hudební jaro v době Covidu



Z natáčení koncertu Czech Brass

Přestože pandemická situace neumožňuje pořádání kulturních akcí, 43. MEZINÁRODNÍ FESTIVAL PARDUBICKÉ HUDEBNÍ JARO probíhá.


Festival každoročně reflektuje na významná kulturní výročí, upozorňuje na významné památky a pořádá koncerty v památkových objektech Pardubic i celého pardubického kraje. Publikum však letos nahradily kamery a mikrofony, posluchači mohou sledovat streamované koncerty na stránkách www.pardubickehudebnijaro.cz, Facebooku a Instagramu.

K výročí 500 let od úmrtí Viléma II z Pernštejna (+ 8. 4. 1521) a v rámci programu 500 let renesance ve východních Čechách mohou posluchači vyslechnout z Vojtěchova sálu pardubického zámku streamovaný koncert s názvem „Fortuna volubilis“ (Štěstěna vrtkavá) se sopranistkou Hanou Blažíkovou a souborem dobových nástrojů More Maiorum, z kostela sv. Jana Křtitele v Pardubicích pak „Requiem za Viléma“ s pražským souborem Cappella Mariana. Koncertem z kostela sv. Jakuba Staršího v Přelouči s názvem „Krása varhan a zpěvu“ s varhanním virtuosem Jaroslavem Tůmou, sopranistkou Petrou Alvarez a tenoristou Rafaelem Alvarez upozorňují pořadatelé festivalu na unikátní kulturní památku Pardubického kraje, vzácné varhany z roku 1692, z krásného prostředí kostela svatého Vavřince ve Vysokém Mýtě pak koncert sdružení špičkových českých hráčů na žesťové nástroje Czech Brass.


K výročí 180 let od narození Antonína Dvořáka nabízíme na sociálních sítích příznivcům MF PHJ „Slavnostní zahajovací koncert“ s Komorní filharmonií Pardubice, dirigentem Janem Talichem a houslistou Janem Mráčkem ze Sukovy síně Domu hudby, z Hudebního sálu radnice v Pardubicích pak koncert komorního souboru Barocco sempre giovane se sólisty Janem Talichem a Jiřím Kabátem, dále koncert Lobkowicz tria.


Vážení příznivci Pardubického hudebního jara, pevně věříme, že se nám podaří další festivalové koncerty uspořádat v koncertních sálech a divadlech v náhradních termínech, a to již s vaší účastí. Informace o těchto náhradních termínech budeme průběžně zveřejňovat na www.pardubickehudebnijaro.cz, Facebooku, Instagramu a v tisku.


Josef Krečmer, umělecký ředitel a dramaturg MF PHJ

bottom of page